Smanjuje se strah: Snijeg usporio tokove lave

Erupcija u vulkanskom sistemu Svartsengi mogla da se završi tokom vikenda ili sljedeće sedmice ili bi tokovi lave mogli da se nastave sporim tempom sedmicama ili mjesecima,

20.12.2023. 15:00
  • Podijeli:
island erupcija znatiželjnici AP PhotoMarco Di Marco via Tanjug-64b0ecf46b978.webp Foto: AP PhotoMarco Di Marco via Tanjug

Tokovi lave iz vulkana na Islandu usporavaju se pošto je gust snijeg prekrio oblast, a čini se da erupcija neće zahvatiti obližnji grad koji je evakuisan poslije više zemljotresa u prethodnim sedmicama.

"Teško je tačno vidjeti šta se dešava, ali kada malo pogledate kroz snijeg, očigledno je da je lave sve manje i manje", rekao je Haldor Geirson, vanredni profesor na Institutu za nauke o Zemlji na Univerzitetu Islanda.

On je dodao da bi erupcija u vulkanskom sistemu Svartsengi mogla da se završi tokom vikenda ili sljedeće sedmice ili bi tokovi lave mogli da se nastave sporim tempom sedmicama ili mjesecima, slično onome što se dogodilo u obližnjem sistemu Fagradalsfjal 2021. godine.

Erupcija na poluostrvu Rejkjanes, na jugozapadu Islanda, izbacila je lavu i dim više od 100 metara u vazduh nekoliko sedmica nakon što je prvi put podignuta uzbuna zbog seizmičke aktivnosti.

Vlada je saopštila da je malo vjerovatno da će to uticati na letove i ublažila bojazan da će se ponoviti haos u međunarodnom avionskom saobraćaju zbog vulkanskog pepela tokom erupcije na Islandu 2010. godine. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()