Slovački premijer: Rat u Kijevu? Dajte, molim vas

Stupio na dužnost u oktobru prošle godine

23.01.2024. 18:15
  • Podijeli:
robert fico reuters-65aff2b93a94f.webp Foto: Reuters

Slovački premijer Robert Fico danas je insistirao da se život u ukrajinskoj metropoli odvija "potpuno normalno" i da nema rata, dan prije svog prvog sastanka s ukrajinskim premijerom i samo nekoliko sati nakon što su ruski projektili pali na Kijev.

Fico, koji je preuzeo vlast u oktobru i zaokrenuo smjer slovačke vanjske politike kako bi stao na kraj vojnoj podršci Ukrajini, govorio je na brifingu za medije na istoku Slovačke. Trebao bi se sastati s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom u zapadnoukrajinskom gradu Užgorodu.

Novinar je upitao Ficu bi li bilo prikladno za njega da otputuje u Kijev kako bi bolje shvatio ukrajinski rat s Rusijom, koji se približava svojoj drugoj godini nakon ruske invazije.

"Postoji sukob koji je lokaliziran", odgovorio je Fico, upitavši: "Doista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Šalite se, molim vas, nadam se da niste ozbiljni. Otiđite onamo i vidjet ćete da se u gradu odvija normalan život, potpuno normalan život." Dodao je da je praktičnije naći se u Užgorodu, za koji je rekao da ga je ukrajinska strana izabrala nakon što je Fico najprije želio sastanak na zajedničkoj granici dviju zemalja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()