Škotska nacionalna partija izabrala je Humzu Jusafa za novog lidera stranke

Naslijediće Nikolu Stardžen na mjestu lidera vladajuće SNP

27.03.2023. 17:40
  • Podijeli:
Škotska zastava_Foto Pixabay-1669206683158.webp Foto: Pixabay

Škotska nacionalna partija /SNP/ izabrale je Humzu Jusafa za novog lidera stranke nakon žestoke borbe koja je razotkrila duboke političke podjele u stranci, uključujući oko kampanje za nezavisnost.

Ovaj 37-godišnji praktikujući musliman naslijediće Nikolu Stardžen na mjestu lidera vladajuće SNP i, u zavisnosti od glasanja u škotskom parlamentu, preuzeće mjesto lidera poluautonomne vlade.

Definišući svoje ciljeve, Jusaf je rekao da će se usredsrediti na rješavanje krize troškova života i ponovo pokrenuti inicijativu za nezavisnost.

"Narodu Škotske je sada potrebna nezavisnost više nego ikada ranije, a mi ćemo biti generacija koja će ju donijeti", rekao je on u Edinburgu poslije objave rezultata.

Jusaf je tokom kampanje izjavio da bi nezavisna Škotska trebala da odbaci britansku monarhiju.

Jedinstvo SNP-a poljuljano je zbog argumentacije o tome kako postići drugi referendum o nezavisnosti i koji je najbolji način za sprovođenje društvenih reformi kao što su prava transrodnih osoba.

Jusaf preuzima stranku sa prevashodnim ciljem da okonča tri vijeka dugu uniju Škotske sa Engleskom.

Ali dok oko četiri od 10 Škota i dalje podržavaju nezavisnost, prema anketi provedenoj ovog mjeseca, odlazak Sterdžonove mogao bi da uspori taj momentum.

Ne postoji usaglašena strategija kako da se iznudi novi referendum, što je jedan od razloga ostavke Stardženove.

Jusaf, prvi i jedini muslimanski ministar u vladi Škotske, položiće zakletvu u srijedu, 29. marta, ako pobijedi sutra na glasanju u parlamentu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()