Skandal u Briselu: Privedena potpredsjednica Evropskog parlamenta

Rečeno je da je istraga usredotočena na pomoćnike Evropskog parlamenta, ali da je ispitan jedan bivši zastupnik u EP-u

09.12.2022. 22:15
  • Podijeli:
EU parlament_pixabay-1664970463053.webp Foto: Pixabay

Grčka socijalistička zastupnica u Evropskom parlamentu Eva Kaili, jedna od 14 potpredsjednika Evropskog parlamenta, privedena je u petak navečer na ispitivanje u Briselu u vezi s istragom o korupciju.

Jutros su u glavnom gradu Belgije uhapšene još četiri osobe u istom slučaju. Mediji u Grčkoj i Belgiji izvijestili su da je jedan od četvorice uhapšenih Kailin partner.

Grčka socijalistička stranka PASOK, čija je Kaili članica, objavila je u petak navečer da je ona "izbačena" iz članstva.

Belgijsko savezno tužilaštvo saopćilo je da je povratilo 600.000 eura u gotovini i zaplijenilo računare i mobilne telefone.

Rečeno je da je istraga usredotočena na pomoćnike Evropskog parlamenta, ali da je ispitan jedan bivši zastupnik u EP-u.

"Nekoliko mjeseci istražitelji Savezne sudske policije sumnjiče jednu zaljevsku zemlju da utječe na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta. To se čini plaćanjem velikih svota novca ili nuđenjem velikih darova trećim stranama sa značajnim političkim i/ili strateškog položaja unutar Evropskog parlamenta", navodi se, prenosi Euronews.

Tužilaštvo nije imenovalo zemlju koja je bila u središtu istrage.

Izjava za štampu odnosila se samo na "državu Zaljeva".

Belgijski list Le Soir identificirao je zemlju kao Katar.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()