Širom Njemačke izdata upozorenja zbog obilnih padavina i porasta vodostaja rijeka

Obilne kišne padavine širom Njemačke povećale su rizik od poplava u nekoliko država početkom ove sedmice

26.12.2023. 11:53
  • Podijeli:
hamburg Christian Charisiusdpa via AP via Tanjug-6586954803111.webp Foto: Christian Charisiusdpa via AP via Tanjug

Njemačka meteorološka služba izdala je upozorenje za šest okruga zbog jake kiše koja pada. Očekuje se da bi moglo pasti i 100-150 litara po kvadratnom metru.

Obilne kišne padavine širom Njemačke povećale su rizik od poplava u nekoliko država početkom ove sedmice. Zbog toga je državna meteorološka služba (DWD) izdala upozorenje za Saksoniju, Donju Saksoniju, Bavarsku, Hesen i sjevernu Rajnu Vestfaliju i Rajnland-Falačku na zapadu.

U međuvremenu je zbog otapanja snijega trajalo u Rudnim planinama duž češke granice na istoku također dovelo do bujanja rijeka.

Upozoreno je da su u mnogim područjima moguća klizišta jer je zemlja ostala pod blagim i vlažnim vazduhom. DWD prognozira da će padavine prestati u toku današnjeg dana.

U Berlinu je nekoliko desetina ljudi otišlo na tradicionalno kupanje u Orankesee na netradicionalno toplim temperaturama. Temperatura vode u jezeru iznosila je pet stepeni Celzijusa, dok je temperatura vazduha bila neuobičajeno blagih 10 stepeni.

Božićne pjesme i kuhano vino pomogli su da se zagriju plivači na događaju koji svake godine organizuje Berlinski klub foka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()