Širom Berlina prijetnje bombama, na udaru škole, stanice, medijske kuće

Pozvan je Državni ured kriminalističke policije, no policija za sada nije dala dodatne pojedinosti

24.10.2023. 21:50
  • Podijeli:
nemačka policija berlin sinagoga tanjug ap-652fb7402785b.webp Foto: Tanjug/Ap/Markus Schreiber

Nekoliko institucija u Berlinu izvijestilo je o prijetnjama bombama, nakon što su u ponedjeljak i ranije u utorak slične prijetnje bile upućene u više škola i medijskih kuća u drugim dijelovima Njemačke.

Policija je u utorak saopćila da se na udaru našao glavna željeznička stanica u Berlinu. Željeznički operater Deutsche Bahn primio je prijeteći e-mail tokom noći, rekla je policijska glasnogovornica.

Policija je potom pojačala svoje snage na Glavnoj stanici i procijenila stanje opasnosti. Na kraju se pretpostavilo da putnici nisu životno ugroženi.

Policija je uz to objavila da su televizijska stanica RTL i Kuća Willyja Brandta, sjedište Socijaldemokratske stranke (SPD) kancelara Olafa Scholza, također izloženi prijetnji bombom.

Pozvan je Državni ured kriminalističke policije, no policija za sada nije dala dodatne pojedinosti.

U ponedjeljak i utorak prijetilo se brojnim školama širom Njemačke, kao i radijskim stanicama i javnoj televiziji ZDF. U nekim je slučajevima policija govorila o palestinskoj militantnoj skupini Hamas kao izvoru prijetnji.

Posljednjih dana je u Njemačkoj sigurnosna situacija zbog rata u Izraelu napeta a podignut je i stepen zaštite objekata koji pripadaju židovskoj zajednici.

Na zabranjenim propalestinskim protestima su posljednjih dana u nekoliko navrata napadnuti pripadnici medija.

Propalestinske organizacije medijima u Njemačkoj predbacuju jednostrano izvještavanje o sukobu u Izraelu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()