Senat potvrdio imenovanje “oca Daytona”

Biro za evropske i evroazijske poslove razvija i provodi spoljnu politiku SAD u Evropi i Evroaziji

05.10.2023. 09:00
  • Podijeli:
James_Obrien_foto_YT Cropped-651e495d12a5f.webp Foto: YouTube

Američki Senat potvrdio je imenovanje Jamesa C. O'Briena za pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju.

O'Brien je izabran sa 67 glasova “za” i 31 “protiv”, objavljeno je na nalogu Senata na društvenoj mreži X.

Biro za evropske i evroazijske poslove razvija i provodi spoljnu politiku SAD u Evropi i Evroaziji.

Osim toga, Biro promoviše interese SAD-a u regionu u vezi sa pitanjima kao što su međunarodna bezbjednost, NATO, koordinacija sa EU i drugim regionalnim organizacijama, podrška demokratiji, ljudskim pravima, civilnom društvu, ekonomskom prosperitetu, borbi protiv terorizma i neširenju naoružanja.

O'Brien je bio viši savjetnik bivše državne sekretarke Madeleine Albright, prvi zamjenik direktora za planiranje politika i predsjednički izaslanik za Balkan.

Bio je uključen u pronalaženje rješenja za okončanje rata u Bosni i Hercegovini i pomogao je u formulisanju Dejtonskog sporazuma. U javnosti je poznat po nadimku “otac Daytona”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()