Vođa "sicaria" Sinaloa kartela izveden pred sud u Vašingtonu

Jorge Ivan Gastelum Avila, poznat kao Cholo Ivan, tereti se za proizvodnju i distribuciju više od tone droge, te da je bio vodeći "sicario" kartela

05.04.2023. 08:38
  • Podijeli:
meksiko vojska profimedia-0607515266-6390e98a0696f.webp Foto: Profimedia

Jorge Ivan Gastelum Avila (42), jedan od uticajnijih pripadnika meksičkog narko-kartela Sinaloa, pojavio se pred sudom u Vašingtonu da bi se suočio sa optužbama za međunarodnu trgovinu drogom i oružjem, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Gastelu Avila, poznat kao Cholo Ivan, 1. aprila je izručen u SAD iz Meksika, da bi se dva dana kasnije pojavio pred sudom.

Kako je saopštilo Ministarstvo pravde Cholo Ican je između avgusta 2009. i januara 2016. godine, bio je visokorangirani član Sinaloa kartela, međunarodne organizacije za trgovinu drogom koju je vodio Joaquin Guzman Loera, zvani "El Chapo", i Ismael Zambada Garcia, zvani "El Mayo".

Gastelum Avila je optužen za zavjeru za proizvodnju i distribuciju pet ili više kilograma kokaina i preko 1.000 kilograma marihuane u SAD. Tereti se i da je svjesno i namjerno koristio vatreno oružje, uključujući i razornu napravu.

"Sinaloa kartel je nasilna, transnacionalna organizacija za trgovinu drogom sa sjedištem u Meksiku koja se bavi proizvodnjom, distribucijom i uvozom tonskih količina kokaina i marihuane iz Kolumbije, Ekvadora, Venecuele, Perua, Paname, Kostarike i Hondurasa u Meksiko i u Sjedinjene Države", navodi se u saopštenju.

Osim za trgovinu narkotika optužen je i da je bio vodeći "sicario" ili atentator za kartel Sinaloa. Sudski dokumenti navode da je u vrijeme hapšenja Cholo Ivan blisko sarađivao sa Guzmanom Loerom. Navodno je radio kao "šef trga" za meksički grad Guamúchil, Sinaloa, i u toj ulozi nadgledao je najmanje 200 naoružanih ljudi i kontrolisao aktivnosti trgovine drogom u tom gradu i okolini.

"U januaru 2016. meksičke vlasti su zajedno uhapsile Gasteluma Avilu i Guzmana Loeru u Los Mochisu, Sinaloa, Meksiko, dok su pokušavali pobjeći od hapšenja. Velika porota je u decembru 2018. godine vratila optužnicu protiv Gasteluma Avile. SAD su zatražile njegovo privremeno hapšenje u februaru 2020., a meksičke vlasti su ga uhapsile na osnovu tog zahtjeva u martu 2020. U pritvoru je ostao do izručenja", navode Ministarstvo pravde SAD.

Ukoliko mu se dokaže krivica Cholo Ivan se suočava sa maksimalnom kaznom doživotnog zatvora zbog optužbe za udruživanje u vezi s drogom i obaveznom uzastopnom kaznom od 30 godina za djela koja se tiču oružja.

Guzman Loera je izručen Sjedinjenim Državama u januaru 2017. U julu 2019. osuđen je na doživotnu robiju zbog toga što je bio glavni vođa kontinuiranog zločinačkog poduhvata, trgovine narkoticima, upotrebe vatrenog oružja u podsticanju zločina protiv droge i učešća u zavjeri za pranje novca.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()