Šef Samsunga suočava se sa zatvorskom kaznom od 5 godina

Šef Samsunga je, prema navodima tužilaštva, bio umiješan u manipulaciju cijenama dionica i računovodstvene prevare

19.11.2023. 10:40
  • Podijeli:
Jay Y. Lee_Samsung_foto_Reuters-6559bcc3f1859.webp Foto: Reuters

Predsjednik kompanije Samsung Electronics Lee Jae-young bio je upleten u nekoliko afera u protekloj deceniji, a dva puta je bio u zatvoru. Ipak, on je pomilovan i pušten iz zatvora prije isteka zatvorske kazne, ali sada se ponovo suočava sa starim optužbama, a ovoga puta tužilaštvo traži kaznu od 5 godina zatvora.

Godinu nakon nakon pomilovanja, šef Samsunga suočava se s novim krivičnom postupkom, čiji glavni osumnjičeni je upravo on. Ranije danas, državno tužilaštvo Južne Koreje zatražilo je petogodišnju zatvorsku kaznu za šefa Samsunga Lee Jae-yonga u vezi sa kontroverznim spajanjem Cheil Industries i Samsung C&T.

Šef Samsunga je, prema navodima tužilaštva, bio umiješan u manipulaciju cijenama dionica i računovodstvene prevare. On se tereti i za povredu dužnosti prilikom spajanja dvije kompanije.

Još 2015. godine, ponuđene su tri dionice Samsung C&T za jednu dionicu Cheil Industries, a spajanje ove dvije kompanije omogućilo je Lee Jae-yongu da ima 23,2% udjela u Cheil Industries. To mu je s druge strane donijelo bolji nadzor nad Samsung Electronicsom, pionirskim brendom pod Samsung grupacijom.

Nakon što se Lee Kun-hee (otac od Lee Jae-yonga i tadašnji predsjednik Samsung Electronicsa) razbolio, spajanje Cheil Industries i Samsung C&T značilo je još veći uticaj Lee Jae-yonga.

U optužbi se tvrdi da je devalvacija Samsung C&T dionica rezultirala gubitkom ostalih dioničara, a Lee je stajao iza manipulacije cijenama dionica. Pored toga, on je optužen i za računovodstvenu prevaru u kompaniji Samsung BioLogics, podružnici kompanije Cheil Industries. Tužilaštvo navodi da je on kao imalac moći zloupotrijebio svoj položaj.

Tužilaštvo, pored kazne zatvora od 5 godina, traži i novčanu kaznu od 500 miliona KRW (384.000 dolara).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()