Šef naftnog giganta ruši ‘fantaziju’ o energetskoj tranziciji

Naser je rekao da bi svet trebalo više da se usredsredi na smanjenje emisija iz nafte i gasa uz obnovljive izvore energije

19.03.2024. 14:53
  • Podijeli:
aramco-saudijskaarabija-reuters.jpg

Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Naser izjavio je da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebalo da napuste „fantaziju“ o postupnom ukidanju nafte i gasa, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti sa rastom u narednim godinama.

­- U stvarnom svijetu, trenutna tranziciona strategija vidljivo je neuspješna na većini frontova jer se sudara s pet čvrstih realnosti – rekao je Naser tokom panel intervjua na energetskoj konferenciji CERAWeek by S&P Global u Hjustonu.

– Potreban je hitan reset te strategije i moj prijedlog je da napustimo fantaziju o postupnom ukidanju nafte i gasa i umjesto toga ulagati u njih na odgovarajući način, odražavajući realne pretpostavke o potražnji – rekao je izvršni direktor uz aplauz publike, prenio je BizLife.

Međunarodna agencija za energiju sa sjedištem u Parizu prošle godine je prognozirala da će vrhunac potražnje za naftom, gasom i ugljem doći 2030. Naser je rekao da potražnja vjerovatno neće dostići vrhunac u skorije vreme, a kamoli do te godine.

Naser je sugerisao da se IEA fokusira na potražnju u SAD i Evropi te da je fokus potreban i na zemlje u razvoju.

Zastupljenost e-vozila manja od tri procenta

Tvrdi da alternativni izvori energije nisu uspjeli da istisnu ugljovodonike u velikom obimu, uprkos tome što je svijet uložio više od 9,5 biliona dolara u prethodne dvije decenije. Vjetar i sunce trenutno daju manje od 4 posto svjetske energije, dok je ukupna penetracija električnih vozila manja od 3 procenta, rekao je.

U međuvremenu, udio ugljovodonika u globalnoj energetskoj mješavini jedva je pao u 21. vijeku sa 83 na 80 procenata, rekao je Naser. Globalna potražnja porasla je za 100 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno tokom istog perioda i dostići će najviši nivo svih vremena ove godine, istakao je izvršni direktor.

Gas je porastao 70 posto od početka vijeka, a prelaz s uglja na gas odgovoran je za dvije trećine smanjenja emisija ugljenika u SAD, rekao je.

– Teško da je ovo slika budućnosti koju neki slikaju. Čak i oni počinju priznavati važnost nafte i gasa – rekao je Naser.

U međuvremenu, zemlje u razvoju na globalnom jugu podstaći će potražnju za naftom i gasom kako raste prosperitet u tim zemljama, koje predstavljaju više od 85 posto svjetske populacije, rekao je izvršni direktor.

Naser je rekao da bi svet trebalo više da se usredsredi na smanjenje emisija iz nafte i gasa uz obnovljive izvore energije.

– Trebalo bi da postupno uvodimo nove izvore energije i tehnologije kada budu istinski spremni, ekonomski konkurentni i s pravom infrastrukturom – rekao je Naser.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()