Šef CIA putuje u Izrael na sastanak sa Netanyahuom u jeku sve jačih napada IDF-a na Gazu

Obavit će niz razgovora

08.05.2024. 08:30
  • Podijeli:
rafah reuters-663a1da697e2b.webp Foto: Reuters

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Bill Burns doputovat će danas u Izrael na razgovore s premijerom Benjaminom Netanyahuom i drugim najvišim zvaničnicima.

Burnsova posjeta dolazi kada je Izrael pokrenuo vojne operacije u Rafi, zauzeo vitalni granični prijelaz Rafah s Egiptom i dao instrukcije više od milion Palestinaca koji se nalaze u gradu u južnoj Gazi da se evakuišu.

Izraelski napad na Rafah također je doveo u sumnju održivost tekućih pregovora o prekidu vatre, a delegacije Izraela, Hamasa, SAD-a, Katara i Egipta treba da se sastanu danas u Kairu.

Inače, Izraelske odbrambene snage (IDF) su objavile da su jučer sedmog maja da su zauzele granični prijelaz Rafah s palestinske strane, a tim povodom odmah se jučer oglasio i Netanyahu.

U videoizjavi koju je uputio javnosti, Netanyahu je rekao kako je posljednji prijedlog Hamasa za sporazum o prekidu vatre smišljen da sabotira ulazak izraelske vojske u Rafah.

"To se nije dogodilo. Operacija Rafah ima za cilj vraćanje talaca i eliminaciju Hamasa. Već smo dokazali u prethodnom oslobađanju talaca - vojni pritisak na Hamas je preduslov za povratak talaca", rekao je Netanyahu.

Također, još jedna veoma važna vijest koja je jučer stigla, a koja je također izazvala mnoštvo reakcija - najviše negodovanja sa izraelske strane - jeste ta da su Amerikanci blokirali isporuku dvije vrste preciznih bombi Izraelu.

Naime, SAD su prošle sedmice zaustavile isporuku bombe za Izrael zbog zabrinutosti da se nastavlja velika kopnena operacija u Rafahu, južnoj Gazi, rekao je visoki zvaničnik administracije.

Pošiljka se sastojala od 1.800 bombi od 2.000 lb (907 kg) i 1.700 bombi od 500 lb, rekao je zvaničnik za CBS News o čemu piše i BBC.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()