Šef CIA-e tvrdi: Putin još uvijek traži osvetu protiv Prigožina

Prema mom iskustvu, Putin je ultimativni apostol osvete pa bih se iznenadio da Prigožin izbjegne daljnju osvetu", kazao je Burns

21.07.2023. 07:33
  • Podijeli:
Vladimir Putin_Foto Tanjug_Alexander Kazakov_Sputnik_Kremlin Pool Photo via AP-64b58b507e37a.webp Foto: Tanjug / Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP

Direktor CIA-e William Burns tvrdi da ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno još smišlja kako postupiti sa šefom Wagnera Jevgenijem Prigožinom. Prije mjesec dana su Wagnerovi plaćenici i njihov šef poveli pobunu u Rusiji.

"Pobuna vagnerovaca je razotkrila značajne slabosti u sistemu moći koji je Putin izgradio. Putin još uvijek traži osvetu protiv Prigožina", rekao je Burns jučer na Aspen Security Forumu, piše BBC.

Prigožin se preselio, no nije jasno gdje se sada nalazi jer je nedavno bio u glavnom gradu Bjelorusije Minsku, ali i u Rusiji. Šef CIA-e smatra da Putin pokušava kupiti vrijeme dok smišlja kako najbolje izaći na kraj s Prigožinom.

Plaćenici iz Wagnera još uvijek imaju vrijednost za rusko vodstvo na mjestima kao što su Afrika, Libija i Sirija pa će Putin vjerovatno pokušati odvojiti grupu od njenog vođe, naveo je Burns. Dodaje da bi Putin mogao pričekati s osvetom.

"Putin je neko ko misli da je osveta jelo koje se najbolje servira hladno. Prema mom iskustvu, Putin je ultimativni apostol osvete pa bih se iznenadio da Prigožin izbjegne daljnju osvetu", kazao je Burns.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()