Sedam najrazvijenijih zemalja svijeta podržava humanitafrne pauze u Gazi

“Naglašavamo potrebu za hitnim djelovanjem za rješavanje pogoršane humanitarne krize u Gazi”, naveli su ministari spoljnih poslova koji su se sastajali u Tokiju

08.11.2023. 10:55
  • Podijeli:
izrael gaza AP PhotoAbed Khaled via Tanjug-6543fafe95813.webp Foto: AP PhotoAbed Khaled via Tanjug

Grupa G7, sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, upravo je izdala saopštenje u kojem se navodi da podržava humanitarne pauze i koridore u Pojasu Gaze.

“Naglašavamo potrebu za hitnim djelovanjem za rješavanje pogoršane humanitarne krize u Gazi”, naveli su ministari spoljnih poslova koji su se sastajali u Tokiju.

“Podržavamo humanitarne pauze i koridore kako bi se omogućila hitno potrebna pomoć, kretanje civila i oslobađanje talaca.”

U saopštenju se ne poziva na prekid vatre.

“Humanitarne pauze” kraće su od primirja, koji su generalno duži i dio su političkog procesa.

Ministri su u saopštenju ukazali i na pravo Izraela da se brani “u skladu s međunarodnim pravom”.

Biden i Netanyahu razgovarali o pauzama u Gazi 

Zatražio sam od Benjamina Netanyahua pauzu u ratnim djelovanjima tokom tri dana”, izjavio je američki predsjednik Joe Biden nakon što je obavio telefonski razgovor s izraelskim premijerom.

Biden je pozvao Netanyahua na pauzu kako bi se omogućio napredak u oslobađanju talaca koje drži Hamas, ali i olakšao ulazak humanitarne pomoći.

Bijela kuća je saopštila kako su Biden i Netanyahu isključivo razgovarali o “taktičkim pauzama” tokom aktualne krize.

Blinken misli drugačije: Kako da dođe do prekida vatre kad Hamas drži taoce?

Američki državni sekretar Antony Blinken se obratio u Tokiju nakon zajedničkog saopćenja G7.

Blinken je poručio da se SAD i Izrael slažu da “nema povratka na 6. oktobar prije barbarskih napada Hamasa”.

“Svi želimo da okončamo sukob što je prije moguće i da minimiziramo patnju civila“, kaže on.

„[Ali] oni koji pozivaju na hitan prekid vatre imaju obavezu da objasne kako da se pozabave neprihvatljivim rezultatom koji bi vjerovatno donio – Hamas je ostao na mjestu sa više od 200 talaca, sa kapacitetom i izjavljenom namjerom da ponovo ponovi 7. oktobar, i opet i opet.”

Blinken dodaje “jedini način da osiguramo da se ova kriza nikada više ne ponovi je da počnemo sa postavljanjem uslova za trajni mir i sigurnost”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()