Scholz za nastavak razgovora s Putinom

Njemački kancelar kaže da se samo razgovorom može izaći iz situacije u koju je ruski napad na Ukrajinu doveo odnose Zapada i Moskve

Autor: UNA HR
10.12.2022. 21:48
  • Podijeli:
Olaf Scholz_REUTERS-6394ef81678b4.webp Foto: Reuters

Neophodno je nastaviti pregovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi se zaustavio rat u Ukrajini, ocijenio je u subotu njemački kancelar Olaf Scholz

Putin i Scholz posljednji su puta, koliko je poznato, telefonski razgovarali 2. decembra. 

'Treba uhvatiti trenutak u kojem će se moći zaustaviti rat'

"Imamo suprotstavljena mišljenja. Ipak, nastavit ću razgovarati s njim jer želim uhvatiti trenutak u kojem će biti moguće izaći iz ove situacije, a to se ne može dogoditi ako ne razgovaramo“, kazao je Scholz, a prenio je TASS

Rusija je 24. februara napala Ukrajinu. Do sada je zauzela oko petine ukrajinskog teritorija, kojeg je potom i anektirala. 

Sankcije Rusiji pogodile i Njemačku

Ruski napad na Ukrajinu osudio je najveći dio međunarodne zajednice, a Zapad, pa tako i EU, Moskvi je uveo rigorozne sankcije. 

Među članicama EU koje su sankcije Rusiji snažno pogodile je i Njemačka. Ta je zemlja, naime, prije rata u Ukrajini u velikoj mjeri ovisila o uvozu ruskih energenata. Njemačka se sada prebacuje na naftu i plin iz drugih izvora. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()