Saudijska Arabija predsjedat će Komisijom UN-a za status žena: Amnesty International zgrožen

"To je šok za nas", rekla je Natalie Wenger, koja se bavi Saudijskom Arabijom u švicarskom ogranku Amnesty Internationala

29.03.2024. 12:43
  • Podijeli:
UJedinjenje nacije Zoran Colić Tanjug-6537825c13646.webp Foto: Zoran Colić/Tanjug

Ujedinjeni narodi (UN) izabrali su u srijedu u New Yorku predstavnik Saudijske Arabije za predsjednika Komisije UN-a za status žena (UNCSW).

Ambasador Saudijske Arabije Abd al-Azíz al-Wáṣil postao je predsjednik UNCSW-a nakon javnog izbora 45 država članica komisije. Mandat traje godinu dana.

Humanitarna organizacija Amnesty International saopćila je u četvrtak da je šokirana izborom. Saudijska Arabija je apsolutistička monarhija u kojoj vlada kraljevska porodica u duhu ultrakonzervativzma. Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o ravnopravnosti spolova za 2023. rangiralo je Saudijsku Arabiju na 132. mjesto od 146 procijenjenih zemalja.

"To je šok za nas", rekla je Natalie Wenger, koja se bavi Saudijskom Arabijom u švicarskom ogranku Amnesty Internationala.

Prema njenim riječima, država je pokrenula opsežnu marketinšku kampanju za poboljšanje imidža u kojoj se pokušava prikazati kao moderna država, ali to su samo prazne geste. Kako dodala dodao Wenger, tamo se prava žena i dalje krše.

Nedavni izvještaj Amnesty Internationala navodi slučaj majke dvoje djece koja je osuđena na 27 godina iza rešetaka nakon što je branila prava žena na platformi X kao dio svoje disertacije.

Prema Wengerovim riječima, zemlje koje predsjedaju UNCSW-om trebale bi biti primjer. "Zato ovo predsjedništvo smatramo tragedijom", dodala je.

Sadašnji predsjedavajući s Filipina kao jedinog kandidata predložio je na sastanku komisije diplomata iz Saudijske Arabije. Njegov prijedlog je prihvaćen nakon što se niti jedna zemlja nije usprotivila.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()