Saudijska Arabija otvara prvu trgovinu alkoholom, ali postoji ograničenje

Otvaranje trgovine očekuje se u nadolazećim sedmicama

24.01.2024. 19:30
  • Podijeli:
rijad-pixabay.jpg

Saudijska Arabija će otvoriti prvu trgovinu alkoholnim pićima u zemlji koja će služiti isključivo diplomatima, kršeći desetljećima strogu zabranu alkohola u kraljevstvu.

Izvor je obavijestio Reuters da će trgovina biti otvorena u diplomatskoj četvrti glavnog grada Rijada i da će biti "strogo ograničena" na nemuslimane.

Otvaranje trgovine očekuje se u nadolazećim sedmicama.

Otkako je službeno zabranjen 1952. godine, kraljevstvo je strogo zabranilo alkoholna pića u zemlji, čak i bez ograničenih izuzetaka koje su napravile susjedne zaljevske države poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara.

Dok je u zemlji oduvijek postojala ilegalna konzumacija alkohola, nova trgovina označava prvu legalnu prodaju alkoholnih pića, potez koji će vjerojatno razljutiti mnoge konzervativne muslimane koji smatraju da je konzumacija zabranjena islamskim učenjima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()