Salvini komentarisao izbore u Rusiji i razljutio cijelu EU

Njegovo shvatanje ruskih izbora izazvalo je niz kritika kako u Italiji tako i širom Evropske unije

19.03.2024. 08:53
  • Podijeli:
mateo salvini, 18 mart 2024 - profimedia-65f85d07ec14a.webp Foto: Profimedia

Zamjenik premijera i italijanski ministar Matteo Salvini komentirao je rezultate izbora u Rusiji te je ponovno izazvao bijes italijanske i evropske političke javnosti.

Naime, u komentaru ruskih predsjednički izbora Salvini je rekao kako izbor birača uvijek treba poštovati.

"Mi uzimamo u obzir glasove u Rusiji. Kada narod glasa, uvijek je u pravu. Izbori su generalno dobra stvar i kada se pobijedi i kada se izgubi. Kada izgubimo izbore, pokušavamo shvatiti gdje smo pogriješili i kako da budemo bolji sljedeći put. Izbori u Rusiji su održani i uzimamo u obzir glasove građana, nadajući se da će 2024. godina biti godina mira", poručio je Salvini.

Njegovo shvatanje ruskih izbora izazvalo je niz kritika kako u Italiji tako i širom Evropske unije.

Među prvima koji su reagovali bili su predstavnici Evropske narodne partije (EPP).

"Salvini se može stidjeti zbog izjave da su ljudi uvijek u pravu zbog pobjede Vladimira Putina na namještenim predsjedničkim izborima u Rusiji", saopćeno je.

Litvanska europarlamentarka Rasa Juknevičiene također je kritikovala Salvinija te je također poručila da se treba stidjeti zbog izjave.

"Ubijeni opozicioni lideri u Rusiji ne mogu sada reći Salviniju da li su izgubili. Ipak, historija će odgovoriti, kao što je odgovorila i tokom pada svih diktatora. Onda ćete se, ministre Salvini, stidjeti tih riječi o Putinovoj pobjedi", poručila je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()