SAD objavile sankcije sudanskim liderima

Okrivljuju ih za slom napora za prekid vatre uz posredovanje SAD-a i Saudijske Arabije nakon što je u granatiranju i zračnim napadima ubijeno 18 civila na tržnici u Khartoumu

02.06.2023. 13:08
  • Podijeli:
sudan rat - reuters-643ce816e8f71.webp Foto: Reuters

Sjedinjene Države objavile su sankcije sudanskim liderima koje okrivljuju za slom napora za prekid vatre uz posredovanje SAD-a i Saudijske Arabije nakon što je u granatiranju i zračnim napadima ubijeno 18 civila na tržnici u Khartoumu.

 Khartoum i drugi dijelovi Sudana bili su zahvaćeni smrtonosnim borbama između vojske i paravojnih Snaga za brzu podrškum. Washington obje strane smatra odgovornima za kršenje primirja i izazivanje "užasnog" krvoprolića.

Borbe su se nastavile u četvrtak, a svjedoci su izvijestili o "teškoj artiljerijskoj vatri" u sjevernom Khartoumu, nekoliko dana nakon što su se dvije strane dogovorile produžiti prekid vatre koji je trebao omogućiti dostavu osnovne pomoći.

U srijedu je vojska raznijela baze RSF-a u glavnom gradu nakon što se povukla iz pregovora o primirju u saudijskom gradu Jeddah, optuživši svog suparnika za kršenje primirja.

"Osamnaest civila je ubijeno, a 106 ranjeno u vojnom granatiranju i zračnim napadima na tržnicu u južnom Kartumu", rekao je odbor advokata za ljudska prava.

Broj žrtava potvrdila je grupa iz susjedstva koja organizira pomoć, koja je rekla da je situacija "katastrofalna" i apelirala na medicinsku pomoć i davanje krvi.

U sjevernom i južnom Khartoumu u srijedu su trupe lojalne komandantu vojske Abdelu Fattahu al-Burhanu napale ključne baze RSF-a predvođene komandantom Mohamedom Hamdanom Dagloom, rekli su stanovnici za AFP.

"Idemo dalje uvođenjem ekonomskih sankcija, uvođenjem viznih ograničenja protiv aktera koji nastavljaju nasilje", rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u izjavi.

Sankcije su usmjerene na četiri kompanije, prema američkom Ministarstvu finansja, uključujući dvije povezane s vojskom.

Od dvije povezane s RSF-om kojima upravljaju Daglo i dvojica njegove braće jedna je uključen u rudarsku industriju zlata u Sudanu.

Istraga neprofitne organizacije Global Witness iz 2019. pokazala je da su obje kompanije povezane s RSF-om usmjerile milione dolara preko računa u dirhamima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Sankcije su alat", prema sudanskom stručnjaku Alexu de Waalu, koji sjevernoafričku zemlju naziva "klasičnim slučajem u kojem sankcije nikada nisu riješile probleme" koje su namjeravale riješiti.

Zaraćene strane u Sudanu stekle su znatno bogatstvo tokom vladavine dugogodišnjeg diktatora Omara al-Bashira, čija je vlada bila podvrgnuta desetljećima međunarodnih sankcija prije njegova svrgavanja 2019. godine.

Daglov RSF kontroliše mnoga unosna nalazišta zlata u zemlji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()