SAD objavile da su u Arapskom moru zaplijenile iransko oružje namijenjeno Hutima

"Smrtonosni teret zaplijenjen je na brodu u Arapskom moru, koji se kretao prema području Jemena pod kontrolom Hutija", navodi se u objavi CENTCOM-a

15.02.2024. 16:45
  • Podijeli:
Huti_naoruzanje___Iran_foto_X-65ce1ced84a12.webp Foto: X

Centralna komanda Sjedinjenih Država (CENTCOM) danas je objavila na platformi X da je brod američke Obalne straže, privremeno raspoređen u Arapsko more, zaplijenio napredno konvencionalno oružje i drugu vojnu pomoć porijeklom iz Irana.

"Smrtonosni teret zaplijenjen je na brodu u Arapskom moru, koji se kretao prema području Jemena pod kontrolom Hutija", navodi se u objavi CENTCOM-a.

U saopćenju se navodi kako je brod Obalne straže klase Sentinel USCGC Clarence Sutphin Jr. locirao brod, a američke snage su se ukrcale na njega.

Otkriveno je više od 200 paketa koji su sadržavali komponente balističkih projektila srednjeg dometa, eksplozive, komponente bespilotnih podvodnih i površinskih vozila, vojnu komunikacijsku i mrežnu opremu, sklopove lansera protutenkovskih vođenih projektila i druge vojne komponente.

Direktna ili indirektna opskrba, prodaja ili prenos takve pomoći krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 2216, objavila je američka vojska.

"Ovo je još jedan primjer iranske zloslutne aktivnosti u regiji", rekao je general Michael Erik Kurilla, komandant CENTCOM-a.

"Njihovo kontinuirano opskrbljivanje Hutija naprednim konvencionalnim oružjem direktno je kršenje međunarodnog prava i nastavlja potkopavati sigurnost međunarodne plovidbe i slobodan protok trgovine", dodao je on.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()