SAD će poslati Ukrajini kasetne bombe

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan odgovarao je na pitanja novinara na dnevnoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući

08.07.2023. 09:24
  • Podijeli:
hipersonicno-oruzje-pixabay.jpg

Sjedinjene Američke Države pružit će Ukrajini podršku u kasetnoj municiji u okviru vojne pomoći iz vlastitog inventara.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan odgovarao je na pitanja novinara na dnevnoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Navodeći da Ukrajini pružaju vojnu pomoć prema svojim potrebama na terenu, Sullivan je istaknuo da je Ukrajini potrebno topničko oružje kako bi nastavila svoje operacije.

Sullivan je izjavio da "neće ostaviti Ukrajinu bez odbrane" i govorio o razlozima davanja kasetne municije Ukrajini.

Sullivan je rekao da Rusija koristi kasetne bombe za napad na Ukrajinu od početka rata, te sugerirao da su stope grešaka kasetnih bombi koje koristi Rusija oko 30-40 posto. "U ovom okruženju, Ukrajina zahtijeva kasetnu municiju za odbranu svog suverenog teritorija", rekao je Sullivan.

Izjavio da stopa grešaka kasetne municije koju će isporučiti SAD neće biti veća od 2,5 posto.

Napominjući da su u bliskoj saradnji s Ukrajinom po ovom pitanju, Sullivan je dodao: "Ukrajina je odlučna nastaviti s naporima razminiranja nakon sukoba kako bi smanjila bilo kakvu potencijalnu štetu civilima, a to će biti neophodno bez obzira na to hoće li Sjedinjene Američke Države osigurati municiju."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()