Ruski vojnik iz Bahmuta: Ne želimo izvršavati besmislene i samoubilačke naredbe

Bahmut je bio mjesto žestokih borbi još od prošle godine, a ruske snage su u maju objavile kako su u potpunosti zauzele grad

04.07.2023. 11:55
  • Podijeli:
bahmut reuters (4)-643f9d3502ba6.webp Foto: Reuters

Ruski vojnik stacioniran u Ukrajini u jučer objavljenom videu poručuje kako on i ostali vojnici iz njegove jedinice odbijaju slijediti "besmislene i samoubilačke naredbe" koje su im izdali zapovjednici.

WarTranslated, neovisni medijski projekt koji prevodi materijale o ratu u Ukrajini na engleski, podijelio je video na Twitteru i identificirao vojnika koji je na odsluženju vojnog roka i koji se bori u 1428. pukovniji, raspoređenoj u Bahmutu.

Bahmut je bio mjesto žestokih borbi još od prošle godine, a ruske snage su u maju objavile kako su u potpunosti zauzele grad. Međutim, ukrajinske snage su započele ofanzivne operacije u okolici grada. Ovo nije prvi video na kojem se ruski vojnici žale na komande koje su primili.

Prošle sedmice je WarTranslated je podijelio još jedan video u kojem su ruske snage izjavile da se odbijaju boriti u "mlinu za mljevenje mesa" na prvim linijama. Jason Jay Smart, politički savjetnik za postsovjetsku i međunarodnu politiku, rekao je za Newsweek da stalno dolaze novi snimci "ruskih vojnika koji govore da im se sprema neuspjeh ili da ih se šalje u samoubilačke misije".

Ruski vojnik je u najnovijem snimku rekao da je njegova jedinica 1428. pukovnije kažnjena zbog nedavnog poraza protiv ukrajinskih snaga te da sada odbijaju sudjelovati u daljnjoj borbi zbog nedostatka obuke, prenosi Index.

"Kao što je rekao zapovjednik, pridruženi smo dobrovoljačkom korpusu. Želimo odmah objaviti da nismo potpisali nikakve ugovore prema kojima bismo bili volonteri", govori ruski vojnik.

"Ne odbijamo služiti, već ćemo samo ispuniti ciljeve odbrane teritorija za koje smo bili spremni. Ne želimo izvršavati besmislene i samoubilačke naredbe", nastavio je. Kazao je da je njegovoj jedinici za kaznu oduzeto oružje.

"Besmislenost ove komande postala je očita kada je konvoj naših vojnika poražen artiljerijom pri približavanju nultoj liniji", istaknuo je. Koristio je izraz "nulta linija" koji Rusi često koriste za "prve linije" ratišta.

"Jučer su nam došli predstavnici pukovnije i tražili da odložimo oružje, što smo i učinili. Danima smo čekali vojne zapovjednike koji su nam obećani. Obratili smo se lokalnom zapovjedniku i vojnoj policiji tražeći da nas evakuiraju i počnu istragu. Rečeno nam je da nas neće moći uhapsiti ili pomoći. Tako da čekamo ovdje do barem nekakve reakcije vojnih organizacija", naveo je.

Tvrdi kako njihove pritužbe nisu prijavljene višim vlastima u ruskoj vojsci dodajući da ih niži oficiri žele "vratiti u bazu pukovnije i zastrašiti brutalnom represijom".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()