Ruski sudovi obustavili sve postupke protiv Alekseja Navaljnog nakon što je nestao

Kira Jarmiš, pomoćnica Navaljnog, rekla je da je njegov tim poslao zahtjeve u skoro 200 ruskih pritvorskih centara u potrazi za više informacija o nestalom opozicionom lideru, ali da ga nisu mogli pronaći

19.12.2023. 13:08
  • Podijeli:
navalni 1 reuters-1665499312980.webp Foto: Reuters

Ruske sudije obustavile su novi krivični postupak protiv zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog jer pristalice kažu da nije kontaktirao svoje advokate skoro dvije sedmice, a zvaničnik UN-a je rekao da je njegovo odsustvo "prisilni nestanak".

Sudovi su u ponedjeljak zaustavili sedam sudskih ročišta "dok se ne utvrdi gdje se Navalni nalazi", rekli su njegovi advokati, dodatno podižući zabrinutost da bi kritičar Kremlja mogao biti skriven ili čak ubijen jer je Vladimir Putin najavio kandidaturu za peti mandat na čelu Rusije, piše The Guardian.

Navalni, koji je osuđen na skoro tri decenije zatvora, nestao je iz zatvora u Vladimirskoj oblasti u blizini Moskve prošle sedmice, a sumnjalo da je prebačen u koloniju "posebnog režima", gdje bi mogao biti držan izolovan pod najstrožim ruskim zatvorskim režimom godinama.​

Kira Jarmiš, pomoćnica Navaljnog, rekla je da je njegov tim poslao zahtjeve u skoro 200 ruskih pritvorskih centara u potrazi za više informacija o nestalom opozicionom lideru, ali da ga nisu mogli pronaći.

Kremlj nije odgovorio na pitanja o tome gdje se Navaljni nalazi, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da njegov tim nema "ni namjeru ni mogućnost da prati sudbinu zatvorenika".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()