Ruski geopolitičar predviđa: Hegemonija Zapada je gotova, budućnost je u BRIKS-u

Zapad je, napominje on, nakon raspada socijalističkog sistema i SSSR-a, imao jedinstvenu šansu da postane globalni lider.

01.04.2024. 16:40
  • Podijeli:
Aleksandar Dugin_Reuters-1663581497133.webp Foto: Reuters

 Hegemonija Zapada je završena - multipolarni svijet predstavlja budućnost, a on je utemljen u BRIKS-u, ističe ruski geopolitičar Aleksandar Dugin.

Zapad je, napominje on, nakon raspada socijalističkog sistema i SSSR-a, imao jedinstvenu šansu da postane globalni lider.

"Umjesto da je sprovodio razumnu, pravednu i uravnoteženu globalnu politiku, Zapad se transformisao u hegemonističku i neokolonijalnu silu, koja je brinula samo o sopstvenim, sebičnim interesima" - objašnjava Dugin.

On navodi da je Zapad počeo da koristi dvostruke standarde, da podstiče ratove i krvave sukobe širom svijeta, zavađajući narode i religije.

"To nije bilo nikakvo liderstvo, to je bio samo agresivni imperijalizam, koji je počivao na najgorim tradicijama samog Zapada. Kolektivni Zapad se rukovodio principom `zavadi pa vladaj` i promovisao je kolonizaciju i najgore ropstvo.

Zapad nasilno i tvrdoglavo promoviše - LGBT, nekontrolisane migracije, legalizaciju svih vidova perverzije, tzv. kulturu otkazivanja, brutalne čistke i represije protiv neistomišljenika, te odricanje od humanističkih principa" - ističe Dugin.

On ocjenjuje da je Zapad prestao da bude univerzalni model, vrhovni autoritet ili uzor.

"Tako je, poslije unipolarne hegemonije, rođen novi multipolarni svijet. To je bio odgovor drevnih i originalnih civilizacija, država i suverenih naroda na izazov globalizma" - navodi ruski geopolitičar.

Dugin naglašava da se Rusija probudila iz dugog sna, da je Kina ostvarila brzi prodor, da je islamski svijet mobilisan, a tu je i Indija, koja je gigantska po demografskom i ekonomskom potencijalu.

I Afrika i Latinska Amerika našle su se na istom putu, usmeravajući se ka integraciji i potpunom suverenitetu velikih prostora - navodi Dugin i objašnjava da se unutar BRIKS-a formiraju parametri multipolarnog svijeta.

"BRIKS je antihegemonistički savez, u kome se danas koncentrišu glavni resursi čovječanstva – ljudski, ekonomski, prirodni, intelektualni, naučni i tehnološki" - zaključue Dugin za "Geopolitiku".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()