Rusija u napadu na drugi najveći grad koristila sjevernokorejske rakete

Uprkos sankcijama

30.04.2024. 10:30
  • Podijeli:
rakete -profimedia (2)-65d74c76cca0a.webp Foto: Profimedia

Krhotine projektila koji je 2. januara pao na ukrajinski grad Harkov bile su sjevernokorejske balističke rakete serije Hwasong-11, rekli su promatrači sankcija Ujedinjenih nacija odboru Vijeća sigurnosti u izvještaju u koje je Reuters imao uvid u ponedjeljak.
U izvještaju na 32 stranice, UN-ovi posmatrači sankcija zaključili su da "krhotine izvađene iz projektila koji je pao u Harkov Ukrajina, 2. januara 2024. potječu od projektila serije Hwasong-11 iz DNRK-a" i krše embargo na oružje za Sjevernu Koreju.

Službeno poznata kao Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK), Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a zbog svojih balističkih raketa i nuklearnog programa od 2006. godine, a te su mjere pojačane tokom godina.

Trojica promatrača sankcija otputovala su u Ukrajinu ranije ovog mjeseca kako bi pregledali ostatke i nisu pronašli dokaze da je projektil proizvela Rusija. Oni "nisu mogli nezavisno identificirati odakle je projektil lansiran, niti ko ga je lansirao".

"Informacije o putanji koje su dostavile ukrajinske vlasti pokazuju da je lansiran unutar teritorija Ruske Federacije", napisali su u izvještaju od 25. aprila Odboru za sankcije Sjevernoj Koreji Vijeća sigurnosti.

Ruska i sjevernokorejska misija pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nisu odmah odgovorile na zahtjev promatrača za sankcijama da komentiraju izvještaj.

SAD i drugi optužili su Sjevernu Koreju za prebacivanje oružja Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine, koju je napala u februaru 2022. godine I Moskva i Pjongjang odbacili su optužbe, ali su prošle godine obećali produbiti vojne odnose.

Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u februaru, SAD je optužio Rusiju za lansiranje balističkih projektila koje je isporučila DNRK na Ukrajinu u najmanje devet navrata.

Rusija je prošlog mjeseca stavila veto na godišnje obnavljanje UN-ovih promatrača sankcija - poznatih kao skupina stručnjaka - koji su 15 godina pratili provedbu UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa i programa balističkih projektila.

Mandat sadašnjem panelu stručnjaka istječe u utorak. Nekoliko dana nakon napada 2. februara, regionalno tužiteljstvo u Harkovu izložilo je medijima fragmente projektila, rekavši da se razlikuje od ruskih modela i da "ovo može biti projektil koji je isporučila Sjeverna Koreja".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()