Rusija se sprema za dugotrajni rat sa Zapadom, evo šta rade

Procjenjuju da će Rusiji za izgradnju potrebne vojne infrastrukture, kao i obuku vojnika te opremanje naoružanjem trebati najmanje nekoliko godina

08.03.2024. 21:55
  • Podijeli:
ruski vojnici, ruska vojska u ukrajini, 19 jan 2024 - profimedia-65b3e365bc38c.webp Foto: Profimedia

Ruska vojska priprema se za dugotrajni sukob s državama članicama NATO-a u području Baltičkog mora, dok istovremeno Kremlj širi svoje vojne snage prema zapadu, tvrde litvanske špijunske agencije.

Vojska predsjednika Vladimira Putina sve više koristi zračne, pomorske i nuklearne potencijale prema Baltiku, navodi se u zajedničkom izvještaju vojnih i obavještajnih krugova Litve. Razlog za njihovu zabrinutost je veliko prestrojavanje ruskih oružanih snaga u zapadnim regijama, navodi se u izvještaju.

Međutim, procjenjuju da će Rusiji za izgradnju potrebne vojne infrastrukture, kao i obuku vojnika te opremanje naoružanjem trebati najmanje nekoliko godina.

"Rusija nadoknađuje svoje gubitke u Ukrajini i priprema se za dugotrajni sukob sa Zapadom", stoji u izvještaju litavske obavještajne službe, prenosi Bloomberg.

U nedavnom izvještaju estonska obavještajna služba predviđa da će Rusiji zbog rata u Ukrajini trebati tri do pet godina da obnovi svoj vojni stroj i da dođe na nivo na kojem može predstavljati direktnu prijetnju NATO-u.

U izvještaju litvanskih obavještajnih službi također se navodi da je i Bjelorusija postigla napredak u jačanju nuklearnih sposobnosti nakon što je Rusija prošle godine najavila da će rasporediti nestrateško nuklearno naoružanje u toj savezničkoj zemlji.

Od tada je vlada u Minsku obnovila infrastrukturu nuklearnog skladištenja i obučila svoje vojno osoblje za upravljanje nuklearnim sistemima.

Bjelorusija za potencijalno lansiranje nuklearnog oružja ima jurišne avione Su-25 blizu granice s Litvom te mobilne raketne sisteme Iskander-M u centralnoj Bjelorusiji.

"Rusija sve više pribjegava ucjenama i prijetnjama kako bi prisilila Zapad da smanji svoju podršku Ukrajini", stoji u izvještaju.

Obavještajne agencije i u Rusiji i u Bjelorusiji sve su agresivnije u pronalaženju vojnih regruta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()