Rusija navodno plaća milijarde dolara za iranske dronove

“Dokumenti koji su procurili sugerišu da Rusija plaća 193.000 dolara po dron Shahed-136 u serijama od 6.000 dronova, što bi ukupno iznosilo oko 1,1 milijardu dolara za paket od 6.000 letjelica”, prenosi Sky News

07.02.2024. 15:30
  • Podijeli:
dronovi_Iran_foto_Twitter-63a94a08b62d9.webp Foto: Twitter

Ruske vlasti navodno plaćaju Iranu 4,5 milijardi dolara godišnje za uvoz bespilotnih letjelica Shahed za upotrebu u Ukrajini, rekao je vodeći američki thinktank, prenosi Sky News.

U svom dnevnom izvještaju o sukobu, Institut za proučavanje rata navodi da je grupa hakera iznijela tvrdnju ovu nakon što je infiltrirala servere koji pripadaju kompaniji povezanoj s Korpusom iranske revolucionarne garde.

“Dokumenti koji su procurili sugerišu da Rusija plaća 193.000 dolara po dron Shahed-136 u serijama od 6.000 dronova, što bi ukupno iznosilo oko 1,1 milijardu dolara za paket od 6.000 letjelica”, prenosi Sky News.

“Druga vrsta drona Shahed-238 navodno košta oko 900.000 dolara po dronu, a Rusija navodno planira kupiti 2.310 godišnje za nešto manje od 2,1 milijardu dolara”, dodaje se.

Takođe se navodi kako Moskva navodno plaća još 1,4 miliona dolara po jedinici drugog tipa drona i planira da ih kupi 677.

“Ruski vojni bloger je opravdao visoku cijenu zbog rizika koji Iran preuzima prodajom ovih bespilotnih letjelica Rusiji i napomenuo da svi dokumenti ukazuju na to da Rusija planira daljnju lokalizaciju proizvodnje Shaheda”, dodaje se.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()