Rusija do Nove godine izbacuje ukrajinsku valutu iz okupiranih dijelova Zaporiške oblasti

Moskva je nedavno anektirala dijelove Zaporiške oblasti koje je okupirala na početku invazije na Ukrajinu, a u rubljima se već i sada odvija glavnina transakcija.

Autor: UNA HR
07.11.2022. 15:38
  • Podijeli:
ukrajinski novac_PIXABAY-1667829780002.webp Foto: Pixabay

Ukrajinska se valuta od 1. januara sljedeće godine više neće moći koristiti u Zaporiškoj oblasti, ukrajinskoj regiji koju je okupirala i nedavno anektirala Rusija.

Sukladno propisima o aneksiji dijelova Ukrajine Rusiji, ukrajinska grivnja se na anketiranim područjima može koristiti usporedo s ruskim rubljem.

Od 1. januara plaćat će se samo u rubljima

No, od 1. januara u optjecaju će biti samo ruska valuta.

"Od 1. siječnja 2023. godine grivnja više neće cirkulirati u Zaporiškoj oblasti", kazao je u ponedjeljak jedan od čelnika ruskih vlasti u toj okupiranoj ukrajinskoj regiji Vladimir Rogov, a prenio je TASS

Rubalj već i sada glavno platežno sredstvo 

No, kako sada stvari stoje, izbacivanje ukrajinske grivnje iz dijela Zaporiške oblasti pod nadzorom Rusa bit će samo simbolički čin. Naime, ukrajinska valuta već sada u okupiranim dijelovima te regije cirkulira u malim iznosima, dok se glavnina financijskih transakcija ionako odvija u rubljima koje su ruske okupacijske vlasti uvele još prije aneksije.

Rusija je 24. februara napala Ukrajinu. Do sada je uspjela zauzeti oko petine ukrajinskog teritorija.

Riječ je o dijelovima Donjecke, Luhanske, Zaporiške i Hersonske oblasti. Ni jednu od tih oblasti ruske vlasti ne nadziru u cijelosti. Uprkos tome, Moskva je te krajeve nedavno pripojila Rusiji.

Ovome treba dodati i da je Rusija još 2014. godine anektirala Krim.

Rusi ne nadziru cijelu Zaporišku oblast

Zaporiška oblast nalazi se na jugu Ukrajine, uz Azovsko more. Pod ruskim nadzorom nalazi se oko 70 posto te oblasti, dok je ostatak, uključujući tu i upravno središte Zaporižja (Zaporožje), i dalje pod nadzorom legalnih ukrajinskih vlasti.

Sjedište ruskih vlasti u Zaporiškoj oblasti nalazi se u gradu Melitopolju. Oblast je, inače, najpoznatija po nuklearnoj elektrani Zaporižja koja je najveća u Ukrajini i Europi i koja se također nalazi pod ruskom okupacijom.

Ni Ukrajina ni međunarodna zajednica nisu priznale rusku aneksiju okupiranih ukrajinskih područja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()