Rusija 11. avgusta evakuiše selo zbog lansiranja letjelice na Mjesec

Pretpostavlja se da će misija na Mjesecu trajati godinu dana

07.08.2023. 22:00
  • Podijeli:
raketa_spijuniranje - reuters-63a0022043ee6.webp Foto: Reuters

Rusija će 11. avgusta evakuisati jedno selo na dalekom istoku zemlje, u okviru lansiranja prve ruske misije sliijetanja na Mjesec u skoro pedeset godina.

Stanovnici naselja Šahtinski u ruskoj oblasti Habarovsk, jugoistočno od mjesta lansiranja, biće evakuisani rano ujutro 11. avgusta, pošto se selo nalazi u oblasti gdje je predviđeno da će nakon lansiranja pasti raketni stabilizatori.

''Ušće rijeka Umalta, Usamah, Lepikan, Tastah, Saganar i oblast trajektnog prelaza na rijeci Bureja pripadaju predviđenoj zoni pada. Stanovnici Šahtinskog biće evakuisani'', naveo je Aleksej Maslov, načelnik Verhnebureinskog okruga u Habarovskoj oblasti.

Lunarna letjelica Luna-25 biće lansirana sa kosmodroma Vostočni, oko 5.550 kilometara istočno od Moskve, što će biti prvo lansiranje ruske lunarne letjelice nakon 1976. godine, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

U saopštenju se dodaje da će Luna-25 biti prva letjelica koja će sletjeti na južni pol Mjeseca, a da su ciljevi misije razvoj tehnologija mekog slijetanja, istraživanje unutrašnje strukture Meseca i potraga za resursima, uključujući vodu.

Pretpostavlja se da će misija na Mjesecu trajati godinu dana, navodi Rojters.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()