Rusi proizvode tri puta više granata nego EU i SAD zajedno

Rusija proizvodi oko 250.000 komada topovskih granata mjesečno ili oko tri miliona godišnje

12.03.2024. 08:20
  • Podijeli:
Rusija Ukrajina Tanjug Bernat Armangue-647988e032905.webp Foto: Tanjug/Bernat Armangue

Rusija je blizu toga da proizvede gotovo tri puta više topovskih granata od SAD-a i Evrope, što je ključna prednost uoči očekivane nove ruske ofanzive u Ukrajini kasnije ove godine.

Rusija proizvodi oko 250.000 komada topovskih granata mjesečno ili oko tri miliona godišnje, prema procjenama obavještajnih službi NATO-a koje su podijelili s "CNN", kao i izvorima upoznatim sa zapadnim naporima da naoruža Ukrajinu.

Zajedno, SAD i Evropa imaju kapacitet proizvesti samo oko 1.2 miliona komada municije godišnje i poslati ga u Kijev, rekao je viši zvaničnik evropske obavještajne službe za "CNN". SAD do kraja 2025. planira za Ukrajinu proizvoditi 100.000 komada municije mjesečno, što je manje od polovine ruske proizvodnje, ali čak i ta brojka trenutno je nedostižna s obzirom na blokadu vojne pomoći toj zemlji u Kongresu.

"Ono u čemu se sada nalazimo je proizvodni rat. Ishod u Ukrajini zavisi o tome koliko je svaka strana opremljena za vođenje ovog rata", rekao je visoki zvaničnik NATO-a za "CNN". Zvaničnici kažu da Rusija trenutno ispaljuje oko 10.000 granata dnevno u poređenju sa samo 2000 dnevno s ukrajinske strane. Razmjera je lošija na nekim mjestima duž fronta dugačkog gotovo hiljadu kilometara, prema evropskom obavještajnom zvaničniku.

Iako su zapadni saveznici dali Ukrajini mnoge visokosofisticirane sisteme - uključujući tenk M-1 Abrams, borbene avione F-16, koji bi ove godine trebali stići u Ukrajinu, te nekoliko protivvazdušnih i raketnih sistema - vojni analitičari smatraju da će sukob vjerovatno biti dobijen ili izgubljen na temelju toga ko ispali najviše topovskih granata.

"Pitanje broj jedan koje trenutno posmatramo je municija. To su te topovske granate, jer u tome Rusija stvarno ostvaruje značajnu prednost u proizvodnji, kao i značajnu prednost na bojnom polju", rekao je zvaničnik NATO-a. Ruske tvornice rade 24 sata dnevno, a radnici se rotiraju u 12-satnim smjenama, prenosi "Tportal". Prije rata ih je u sektoru odbrane radilo najviše 2.5 miliona, a sada je ta brojka na oko 3.5 miliona. Uz to, Rusima pomažu njihovi saveznici, pa im je tako prošle godine Iran poslao najmanje 300.000 topovskih granata, a Sjeverna Koreja najmanje 6700 kontejnera s milionima granata.

Rusko povećanje proizvodnje još uvijek nije dovoljno da zadovolji njihove potrebe, kažu američki i ostali zapadni zvaničnici, a zapadni obavještajci pritom ne očekuju da će Rusija kratkoročno ostvariti velike dobitke na bojnom polju. Smatraju da postoji i ograničenje ruskog proizvodnog kapaciteta: njihove će tvornice vjerovatno dostići vrhunac negdje u sljedećoj godini. Ali to je još uvijek daleko od onoga što SAD i Evropa proizvode za Ukrajinu - pogotovo bez dodatnog finansiranja Amerike, piše "CNN".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()