Republikanci: Nema boljeg simbola slobode nego da nazovemo aerodrom po Trumpu

Ideja od starta osuđena na propast

04.04.2024. 09:50
  • Podijeli:
donald tramp trump-65e5cbc6402d7.webp Foto: AP Photo/Alex Brandon

Putnici koji stižu u američki glavni grad uskoro bi mogli slijetati u "Međunarodni aeorodrom Trump" ako nekoliko predanih republikanskih zastupnika uspije u svojoj zamisli koja je, po svemu sudeći ipak unaprijed osuđena na propast. Trumpovi pristaše u Zastupničkom domu ove su sedmice pokrenuli inicijativu za preimenovanje glavnog aeorodroma u Washingtonu u znak poštovanja prema bivšemu predsjedniku koji se bori za povratak u Bijelu kuću.

Aerodrom trenutno nosi ime Johna Fostera Dullesa, državnog tajnika iz pedesetih godina prošlog stoljeća, dok je drugi aerodrom u gradu, manji, nazvan po bivšemu predsjedniku Ronaldu Reaganu. Kongresmen Guy Reschenthaler, zamjenik predsjednika kluba zastupnika Republikanske stranke u Zastupničkom domu, rekao je da inicirao zakon o promjeni imena jer je Trump bio, kako je kazao, "najbolji predsjednik u mom životu".

"Pošto milioni domaćih i međunarodnih putnika prolaze aerodromom, nema boljeg simbola slobode, napretka i snage nego da čuju 'Dobrodošli u međunarodni aerodrom Trump' dok slijeću na američko tlo", rekao je Reschenthaler.

Teško je povjerovati da će inicijativa uspjeti jer je i podrška republikanaca u donjem domu neizvjesna, a demokrati ionako kontroliraju Senat. Kampanja je uslijedila odmah nakon prvog aprila i izazvala podsmjehe demokrata.

"Dulles je stari, ružni aerodrom koji niko ne želi vidjeti. Stoga mislim da je ovo prikladna ideja", rekao je demokratski kongresnik Brendan Boyle.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()