Putinu pobjeda u BiH i S. Makedoniji, u Srbiji i C. Gori težak poraz

Druga dva kandidata, Leonid Slucki i Nikolaj Haritonov, osvojili su ispod dva posto glasova

19.03.2024. 13:54
  • Podijeli:
vladimir putin reuters-65f760cf72998.webp Foto: Reuters

Državljani Rusije koji su glasali na izborima za predsjednika te države u ruskoj ambasadi u Podgorici najveću podršku dali su kandidatu Vladislavu Davankovu, javili su danas mediji u Crnoj Gori.

Kako prenosi Radio Slobodna Europa (RSE), prema podacima ruske Centralne izborne komisije Davankov je osvojio 68.89 posto glasova, dok je aktuelni predsjednik i pobjednik izbora Vladimir Putin imao 8.41 posto podrške Rusa koji žive u Crnoj Gori.

Druga dva kandidata, Leonid Slucki i Nikolaj Haritonov, osvojili su ispod dva posto glasova.

RSE navodi i da je Davankov pobijedio i u Srbiji, gdje je imao 67.42 podrške podrške, dok je Putin je osvojio 10.84 posto glasova izašlih birača.

U Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji, međutim, Putin je odnio uvjerljivu pobjedu. S 88.10 posto glasova pobijedio je u Sjevernoj Makedoniji, a u BiH je imao 77.2 posto podrške, dok je za Davankova u BiH glasalo 15.82 posto izašlih birača, a u Sjevernoj Makedoniji 5.71 posto.

Vladimir Putin proglasio je jučer "rekordnu" pobjedu na predsjedničkim izborima s 87.29 posto glasova. Kako je saopćeno iz ruske Centralne izborne komisije, za njega je glasalo blizu 76 miliona birača.

U Crnoj Gori, prema službenim podacima, boravi oko 27 hiljada Rusa. Ruska ambasada nije objavila koliko je glasača registrovano.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()