Putin: Rusija uspješno testirala krstareću raketu "burevestnik" na nuklearni pogon

Potencijalnim dometom od više hiljada kilometara

05.10.2023. 19:24
  • Podijeli:
putin Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP via Tanjug-651ecd939f4ed.webp Foto: Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP via Tanjug

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija uspješno testirala krstareću raketu "burevestnik" na nuklearni pogon i potencijalnim dometom od više hiljada kilometara.

Putin je na plenarnoj sjednici Međunarodnog debatnog kluba "Valdaj" rekao da je Rusija skoro završila rad na svom interkontinentalnom balističkom raketnom sistemu "sarmat", još jednom ključnom elementu njene nove generacije nuklearnog oružja.

Ruski predsjednik je rekao da niko pri zdravoj pameti neće upotrijebiti nuklearno oružje protiv Rusije.

Rusija nije izvršila probnu nuklearnu eksploziju od 1990. godine, ali je Putin odbio da isključi mogućnost da Moskva nastavi takva testiranja.

On je napomenuo da SAD nisu ratifikovale sporazum o zabrani nuklearnih proba, dok ga je Rusija potpisala i ratifikovala.

"Teoretski bi bilo moguće da Duma opozove svoju ratifikaciju", rekao je ruski lider.

Putin je rekao da nema potrebe da Rusija redefiniše svoju doktrinu o upotrebi nuklearnog oružja, prema kojoj ono može da se ispali ili kao odgovor na nuklearni napad na Rusiju ili u slučaju prijetnje po postojanje države. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()