Putin predložio kandidata za premijera Rusije

Volodin je najavio da će Duma danas raspravljati o kandidaturi Mišustina

10.05.2024. 11:40
  • Podijeli:
vladimir putin reuters-663a0afe58c54.webp Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin podnio je danas Državnoj dumi prijedlog o kandidaturi Mihaila Mišustina za premijera Rusije.

"Predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin podnio je Državnoj dumi prijedlog o kandidaturi Mišustina Mihaila Vladimiroviča za mesto premijera", napisao je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin na svom Telegram kanalu.

Volodin je najavio da će Duma danas raspravljati o kandidaturi Mišustina.

Prema njegovim riječima, tokom rasprave o kandidaturi važno je da se  dobiju odgovori na pitanja o tome kako će se rješavati zadaci koje je postavio predsjednik Vladimir Putin kada je riječ o demografskoj politici, podršci porodicama sa djecom, jačanju tehnološkog suvereniteta i povećanju odbrambene sposobnosti zemlje.

Mišustin je bio šef Federalne poreske službe od 2010. do 2020. godine, kada je 16. januara postao premijer Rusije.

Prema ruskim zakonima, premijera imenuje predsjednik nakon što njegovu kandidaturu odobri Državna duma.

Novi premijer najkasnije nedjelju od imenovanja podnosi predsjedniku prijedlog o strukturi federalnih organa izvršne vlasti, a u roku od 14 dana predsjednik vlade podnosi Državnoj dumi na odobrenje kandidature potpredsjednika vlade i ministara, osim šefova bezbednosnog bloka i Ministarstva spoljnih poslova, za koje važi posebna procedura.

Ministre odbrane, unutrašnjih poslova, pravde, ministra za vanredne situacije i spoljne poslove, kao i šefa Fereralne službe bezbednosti imenuje predsjednik Rusije nakon konsultacija sa Savjetom Federacije, gornjim domom parlamenta.

Putin je u utorak na ceremoniji inauguracije u Velikom kremaljskom dvorcu položio zakletvu i zvanično postao predsjednik Rusije u petom mandatu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()