Putin potpisao novi dekret: Zahtjevi i ultimatumi za Wagnerovce

Predsjednička izvršna naredba stupila je na snagu jučer i odnosi se na plaćenike, dobrovoljce i sve koji su ukključeni u tzv. “specijalnu vojnu operaciju”

26.08.2023. 12:16
  • Podijeli:
vladimir_putin (2)-6470ce6acb9b3.webp Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je novi dekret kojim se od plaćeničkih grupa, uključujući i grupu Wagner koja je ostala bez vođe, zahtijeva da prisegnu na vjernost ruskoj državi.

Predsjednička izvršna naredba stupila je na snagu jučer i odnosi se na plaćenike, dobrovoljce i sve koji su ukključeni u tzv. “specijalnu vojnu operaciju” koju Putin provodi u Ukrajini, piše SkyNews.

Ovom zapovjedi nastoji oblikovati “duhovne i moralne temelje za odbranu Ruske Federacije, njene nezavisnosti i ustava”.

Ovo bi se moglo posmatrati kao potez kojim se pokušavaju približiti Kremlju nestabilne Wagnerove trupe, od kojih su mnoge uzburkane otkako se saznalo da je njihov vođa Jevgenij Prigožin navodno poginuo u avionskoj nesreći.

Neki video zapisi na društvenim mrežama prikazuju Wagnerove trupe kako obećavaju osvetu predsjedniku Putinu nakon pogibije šefa Wagnera.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()