Protesti u Španiji, traže uvođenje sankcija Izraelu

"Netanyahu ubico, Biden ubico!", vikali su stanovnici marširajući madridskom četvrti Vallecas i noseći zastave Palestine

21.04.2024. 08:15
  • Podijeli:
protesti španija gaza x com-6624ac0957f79.webp Foto: X-com

Hiljade demonstranata izašlo je jučer na ulice Španije, kao uvod u veliki protest koji će se održati danas, protiv "izraelskog genocida u Palestini", zatraživši od premijera Pedra Sancheza uvođenje sankcija Izraelu.

"Netanyahu ubico, Biden ubico!", vikali su stanovnici marširajući madridskom četvrti Vallecas i noseći zastave Palestine.

"Palestina će pobijediti", pisalo je na transparentu na čelu povorke.

Demonstranti su ogorčeni podrškom koju EU i SAD pružaju Izraelu čija je vojska tokom šest mjeseci ubila 34.000 palestinskih civila u Pojasu Gaze te stotine na okupiranoj Zapadnoj obali. Izrael odbija mirovno rješenje koje uključuje nezavisnost Palestine, a SAD je u četvrtak blokirao u Ujedinjenim narodima prihvaćanje Palestine kao punopravne članice.

U Barceloni je više hiljada ljudi zatražilo od španskog premijera Pedra Sancheza da uvede sankcije Izraelu. Izraelska vojska je ovaj mjesec napala humanitarni konvoj španske organizacije Svjetska centralna kuhinja ubivši šest njenih radnika dok su u Gazi dostavljali hranu izgladnjelom stanovništvu.

Španija, Belgija, Irska, Slovenija i Malta javno su posljednjih sedmica izrazile želju za priznanjem Palestine u sklopu mirovnog rješenja s dvije priznate susjedne države, Izraelom i Palestinom, ali tome se protive zemlje poput Njemačke i Češke pa unutar EU-a nema jedinstvenog stava.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()