Prijetnja globalnoj sigurnosti: Velika Britanija će proglasiti Vagner terorističkom organizacijom

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin poginuo je u padu aviona 23. augusta te je sahranjen u Sankt Peterburgu

06.09.2023. 14:20
  • Podijeli:
wagner rostov reuters-6496989441ee3.webp Foto: Reuters

Ruska grupa plaćenika pod nazivom Vagner biće  proglašena terorističkom organizacijom u Velikoj Britaniji, a to znači da će biti ilegalno pružati joj bilo kakvu pomoć.

Nacrt naredbe koji će biti predstavljen u britanskom parlamentu omogućiće da se imovina Vagnera kategoriše kao teroristička te da se zaplijeni. Britanska ministrica vanjskih poslova Suela Braverman je rekla da je Vagner “nasilan i destruktivan vojni alat Rusije Vladimira Putina”.

Ona je dodala da je djelovanje Vagnera u Ukrajini i Africi “prijetnja globalnoj sigurnosti”.

"Vagner nastavlja s aktivnostima destabilizacije te služi političkim ciljevima Kremlja. Oni su teroristi, jasno i jednostavno, a nalog o zabrani to jasno pokazuje u britanskom zakonu", rekla je Braverman.

Vagner je odigrao ključnu ulogu u ruskoj invaziji Ukrajine, a djeluje i u Siriji te afričkim zemljama uključujući Libiju i Mali. Članovi ove grupe optuženi su za brojne zločine uključujući mučenje i ubijanje ukrajinskog stanovništva.

SAD su 2020. godine optužile pripadnike Vagnera da su minirali Tripoli u Libiji, a u julu je Velika Britanija saopštila da su izvršili “mučenje i egzekucije” u Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin poginuo je u padu aviona 23. augusta te je sahranjen u Sankt Peterburgu.

Na britanskoj listi terorističkih organizacija već se nalaze grupe poput Hamasa i Boko Harama.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()