Prigožin se javio iz Afrike, Wagnerovci regrutiraju ljude

Zagorčavamo život ISIL-u i Al-Kaidi i drugim banditima”, napisao je Prigožin uz video

22.08.2023. 10:25
  • Podijeli:
jevgenij prigozin twitter-64e450ef0dac8.webp Foto: Twitter

Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin objavio je u ponedjeljak svoje prvo video obraćanje nakon kratke pobune s kraja juna, pojavivši se u video snimci vjerovatno snimljenoj u Africi, koju je objavio na Telegramu na kanalu koji se povezuje sa skupinom Wagner.

Moglo se vidjeti kako Prigožin stoji u pustinjskom području u maskirnoj uniformi i s puškom u rukama. U daljini su se nazirali naoružani muškarci i kamionet.

Iako Reuters nije uspio locirati ili potvrditi datum videa, Prigožinovi komentari i neki postovi na prowagnerovim kanalima dali su naslutiti da je snimano u Africi.

“Temperatura je +50 – sve je kako nam se sviđa. Wagner PMC čini Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku – slobodnijom. Pravda i sreća – za afričke ljude, zagorčavamo život ISIL-u i Al-Kaidi i drugim banditima”, napisao je Prigožin uz video.

Potom je rekao da Wagner regrutira ljude i da će grupa “ispuniti zadatke koji su postavljeni.” Uz video je objavljen broj telefona za one koji se žele pridružiti grupi.

Budućnost Wagnera i Prigožina je nejasna otkad je izveo kratku pobunu protiv ruskog obrambenog establišmenta krajem juna, a Kremlj je rekao da će on i još neki borci koji su se borili u nekim od najtežih bitaka u Ukrajini otići u Bjelorusiju.

Od pobune, neki wagnerovci su prešli u Bjelorusiju i započeli s obučavanjem tamošnje vojske. U komentarima objavljenim krajem jula, Prigožin je također rekao da je Wagner spreman dodatno povećati svoju prisutnost u Africi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()