Prigožin: Neki Wagnerovi borci prešli su u druge strukture moći, ali žele nazad

Budućnost Wagnera i Prigožina nejasna je otkako je krajem junu poveo kratku pobunu protiv ruskog odbrambenog establišment

01.08.2023. 21:10
  • Podijeli:
jevgenij prigozin reuters-64969cdaea2bf.webp Foto: Reuters

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je u glasovnoj poruci objavljenoj jučer da njegova plaćenička grupa trenutno ne regrutuje borce, ali će to vjerovatno učiniti u budućnosti, javlja Reuters. Poruka je objavljena na Telegram kanalu Gray Zone, koji je povezanom s Wagnerom.

Budućnost Wagnera i Prigožina nejasna je otkako je krajem junu poveo kratku pobunu protiv ruskog odbrambenog establišmenta, a Kremlj je rekao da će on i neki od njegovih boraca, koji su se borili u nekim od najžešćih bitaka ukrajinskog rata, otići za Bjelorusiju.

Upsko tome, Prigožin je bio na sastanku s Putinom pet dana nakon pobune i fotografisan je prošle sedmice u Sankt Peterburgu, gdje je ruski predsjednik Vladimir Putin ugostio afričke čelnike.

"Danas definiramo naše sljedeće zadaće, čiji obrisi postaju sve jasniji. Nedvojbeno, to su zadaće koje će se izvršavati u ime Rusije", rekao je Prigožin u glasovnoj poruci objavljenoj na Gray Zoneu, Telegram kanalu povezanom s Wagnerom.

Nakon junske pobune, Kremlj je rekao da će Wagnerovi borci koji nisu učestvovali prijeći u regularnu vojsku i potpisati ugovore s ministarstvom odbrane.

Očito aludirajući na to, Prigožin je u glasovnoj poruci rekao da su "nažalost neki od njegovih boraca prešli u druge strukture moći", ali da se žele vratiti.

"Sve dok ne osjetimo nedostatak osoblja, ne planiramo izvršiti nova regrutiranja", rekao je Prigožin, prenosi Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()