Preminuo sjevernokorejski majstor propagande, odgovoran za izgradnju kulta ličnosti porodice Kim

Imao 94 godine

08.05.2024. 07:23
  • Podijeli:
koreja reuters-663b094334e49.webp Foto: Reuters

Bivši majstor propagande Sjeverne Koreje Kim Ki Nam preminuo je u dobi od 94 godine, objavili su državni mediji u srijedu.

Umro je zbog starosti i "višeorganske disfunkcije" zbog čega se liječio od 2022. godine, saopćila je zvanična KCNA.

Kim je proveo decenije vodeći propagandne napore u totalitarnoj državi, uključujući izgradnju kulta ličnosti oko vladajuće dinastije Kim.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un prisustvovao je njegovoj sahrani rano u srijedu ujutro i odao počast "revolucionaru veteranu koji je ostao bezgranično odan" režimu, saopćila je KCNA.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap uporedila ga je sa šefom propagande nacističke Njemačke Josephom Goebbelsom, nadaleko poznatom po svojoj mantri "ponavljaj laž dovoljno često i ona postaje istina".

Kim Ki Nam - koji nije u krvnom srodstvu s vladajućom garniturom - imenovan je za zamjenika direktora Odjeljenja za propagandu i agitaciju u Pjongjangu 1966. godine, gdje je blisko sarađivao s Kim Jong Ilom, prethodnikom i ocem sadašnjeg lidera Kim Jong Una.

1970-ih je postavljen na čelo državnog glasnika, novina Rodong Sinmun.

Kasnije je predvodio inicijative za uspostavljanje uloge Kim Il Sunga - koji se nadaleko smatra osnivačem Sjeverne Koreje - u historiji zemlje, i za podršku Kim Jong Il-ovom nasljeđivanju rukovodstva, navodi North Korea Leadership Watch, stranica o političkoj kulturi Pyongyanga .

Decenijama je bio i ključni autor državnih političkih slogana i imao je veliki utjecaj na njene medije i izdavačku djelatnost, pa čak i na likovnu umjetnost.

Povukao se krajem 2010-ih, prepustivši svoju ulogu Kim Jong Unovoj sestri Kim Yo Jong, ali je nastavio da se pojavljuje na javnim događajima - što je znak da je ostao u dobrim odnosima sa režimom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()