Preminula bivša prva dama SAD: Dugo bolovala

Džimi i Rozalin Karter vjenčali su se 1946. godine, kada je on imao 21, a ona 18 godina i bili su u braku više od 77 godina.

20.11.2023. 08:43
  • Podijeli:
rozalin karter, 2015 - foto profimedia (2)-655b040237185.webp Foto: Profimedia

Bivša prva dama SAD Rozalin Karter, najbliža savjetnica Džimija Kartera tokom njegovog mandata kao predsjednika SAD i humanitarna radnica tokom četiri decenije, preminula je u 97. godini.

Karter centar saopštio je da je Rozalin Karter umrla nakon višemjesečnog pogoršanja zdravlja i da je dugo bolovala od demencije.

Navodi se da je umrla mirno, okružena porodicom u svojoj kući u južnoj Džordžiji, prenio je AP.

"Rozalin je bila moj ravnopravni partner u svemu što sam ikada postigao. Dala mi je mudre smjernice i ohrabrenje kada mi je bilo potrebno", naveo je Džimi Karter u izjavi.

Porodica Karter saopštila je u maju ove godine da bivša prva dama ima demenciju, ali da nastavlja da "živi srećno u kući u Plejnsu, u saveznoj državi Džordžiji".

Džimi i Rozalin Karter vjenčali su se 1946. godine, kada je on imao 21, a ona 18 godina i bili su u braku više od 77 godina.

Za razliku od mnogih prethodnih prvih dama, Rozalin je prisustvovala sastancima kabineta, govorila o kontroverznim pitanjima i predstavljala svog muža na putovanjima u inostranstvo.

Džimi Karter je bio predsjednik SAD od 1977. do 1981. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()