Premijer Poljske: Wagner pokušava da destabilizuje istočno krilo NATO-a

Određeni broj boraca grupe Wagner je počeo obučavati bjelorusku vojsku, što je navelo Poljsku da pošalje više od 1.000 vojnika prema granici

03.08.2023. 16:53
  • Podijeli:
Mateusz Morawiecki - reuters-1668585660700.webp Foto: Reuters

Poljski premijer Mateusz Moravjecki je upozorio da se snage ruske plaćeničke grupe Wagner premeštaju blizu istočnog krila NATO-a kako bi ga destabilizovali, prenosi Reuters.

Određeni broj boraca grupe Wagner je počeo obučavati bjelorusku vojsku, što je navelo Poljsku da pošalje više od 1.000 vojnika prema granici.

Ranije ove sedmice su se poljske vlasti našle na udaru kritika nakon što prvobitno nisu priznale da su bjeloruski helikopteri ušli u zračni prostor Poljske. Međutim, nakon što su lokalni stanovnici na društvenim mrežama objavili fotografije aviona s bjeloruskim oznakama nekoliko kilometara od granice unutar Poljske, ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje u kojem navodi da je to istina.

Prisustvo Wagnera u Poljskoj navelo je i Latviji da reaguje. Jučer je direktor državne granične straže te zemlje rekao da je zbog toga Latvija započela obuku specijalne operativne grupe za odbranu granice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()