Pregovori o prekidu vatre su završeni bez dogovora, a Izrael nastavlja udarati istočni Rafah

Izrael je pred posrednicima iznio svoje rezerve prema Hamasovom prijedlogu za sporazum o oslobađanju talaca, rekao je izraelski zvaničnik Reutersu

10.05.2024. 07:20
  • Podijeli:
rafah reuters-663a1da697e2b.webp Foto: Reuters

Izraelske snage su u četvrtak bombardovale područje Rafaha s čim planiraju nastaviti i u narednom periodu s obzirom na to da pregovori o primirju nisu postignuti, odnosno da su završeni i odlučeno je da izraelska vojska nastavi svoje operacije u Gazi.

Izrael je pred posrednicima iznio svoje rezerve prema Hamasovom prijedlogu za sporazum o oslobađanju talaca, rekao je izraelski zvaničnik Reutersu.

"Ako moramo, borit ćemo se noktima, ali imamo mnogo više od naših noktiju", rekao je Netanyahu u video izjavi.

Palestinske militantne grupe Hamas i Islamski džihad rekli su da su njihovi borci ispalili protutenkovske rakete i minobacače na izraelske tenkove sakupljene na istočnoj periferiji grada.

Stanovnici i medicinari u Rafahu, najvećem urbanom području u Gazi koje još nisu preplavile izraelske kopnene snage, rekli su da su u izraelskom napadu u blizini džamije poginule najmanje tri osobe te da ima ranjenih na drugim mjestima.

U izraelskom zračnom napadu na dvije kuće u naselju Sabra u Rafahu ubijeno je najmanje 12 ljudi, uključujući žene i djecu. Među poginulima je i viši komandant militantnih brigada Al-Mujahedeen, i njegova porodica, te porodica drugog vođe grupe, saopćili su medicinari, rođaci i grupa.

U Sjedinjenim Državama, Bijela kuća je ponovila nadu da Izrael neće pokrenuti potpunu operaciju u Rafahu, rekavši da ne vjeruje da bi to unaprijedilo cilj Izraela da porazi Hamas.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()