Predsjednik Češke: Putin bi uskoro mogao dobiti veliku priliku u ratu

"Ova je godina ključna za postavljanje temelja za uspjeh. Sljedeća godina bit će komplikovanija."

29.11.2023. 12:28
  • Podijeli:
vladimir putin reuters-652d4598bd0be.webp Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi dobiti prednost u ratu protiv Ukrajine tokom sljedeće godine ako zapadni saveznici Kijeva ne pojačaju svoju vojnu podršku, rekao je češki predsjednik Petar Pavel.

"Nemamo izbora nego dati Ukrajini sve što joj je potrebno da uspije u svojoj misiji obnove suvereniteta i kontrole svojih granica. Sve manje od toga bit će naš neuspjeh", rekao je u intervjuu za talijanski Corriere Della Sera.

Zvaničnici Kijeva već se duže žale na sporu isporuku oružja i drugih oblika pomoći koje su obećale zapadne zemlje. Rusija se također počela oslanjati na svoje vojne saveznike, uključujući Sjevernu Koreju i Iran, kako bi se opskrbila artiljerijom i oružjem uoči brutalnih zimskih mjeseci.

"Ako propustimo priliku da zadržimo svoju podršku Ukrajini, iduća bi godina mogla biti još povoljnija za Moskvu", rekao je Pavel.

"Ova je godina ključna za postavljanje temelja za uspjeh. Sljedeća godina bit će komplikovanija."

"Nažalost, naše isporuke vojne opreme nisu dovoljne da Ukrajini omoguće nastavak operacije visokog intenziteta", dodao je češki čelnik, istakavši kako evropski saveznici nisu održali svoja "obećanja" o opskrbi Ukrajine topničkim granatama.

Pavel je dodao da je Putin vjerovatno profitirao posljednjih sedmica zbog sukoba u Pojasu Gaze. Kaže i da ne vjeruje da Ukrajina trenutno može steći "vojnu nadmoć" nad Rusijom, dodajući da "vrijeme sada ide na ruku Rusiji".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()