Povratak blokovske podjele na globalnom nivou? Članice G7 traže reformu Savjeta bezbjednosti

Članice G7 su ponovile da Kina "ima odgovornost da se pridržava ciljeva" i principa Povelje UN i izrazile zabrinutost zbog situacije u Istočnokineskom i Južnokineskom moru

19.09.2023. 11:51
  • Podijeli:
vijece-sigurnosti-un-anadolija.jpg

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam /G7/ potvrdili su važnost jačanja sistema UN i reforme Savjeta bezbjednosti UN tokom sastanka na marginama Generalne skupštine UN u NJujorku, navela je u saopštenju japanski ministar spoljnih poslova Joko Kamikava.

"Članice G7 su posvećene radu sa svim članicama UN na jačanju uloge generalnog sekretara organizacije i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i ponovo su obavezale na reformu Savjeta bezbjednosti", navedeno je u saopštenju Kamikave.

Prema njenim riječima, članice G7 su ponovile da Kina "ima odgovornost da se pridržava ciljeva" i principa Povelje UN i izrazile zabrinutost zbog situacije u Istočnokineskom i Južnokineskom moru, kao i zbog sjevernokorejskog "programa nuklearnih i balističkih raketa".

U saopštenju se ističe da lideri G7 dijele zabrinutost da bi saradnja Rusije i Sjeverne Koreje mogla da dovede do kršenja relevantnih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i da bi, takođe, mogla da ugrozi mir i bezbjednost Indo-pacifičkog regiona i šire.

"Oni su pozvali sve članice UN da u potpunosti i efikasno sprovode sve relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti i pozvali članice Savjeta da ispunjavaju svoje obaveze", dodaje se u saopštenju.

Razgovori su protekli u formatu radne večere, gdje je Japan najavio da će sljedeći takav sastanak biti održan upravo u Japanu od 7. do 8. novembra.

Sedmica sastanaka na visokom nivou Generalne skupštine UN počela je danas u NJujorku i trajaće do 26. septembra.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()