Povećan broj oboljelih od koronavirusa u SAD, ponovo se pokreće besplatno slanje testova

Hospitalizacije zbog koronavirusa nastavljaju da rastu u SAD-u, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti

26.09.2023. 11:45
  • Podijeli:
kovid korona pixabay-63e69a6ad35a6.webp Foto: Pixabay

Program savezne vlade Sjedinjenih Američkih Država koji se koristio posljednje dvije zime za slanje besplatnih testova na koronavirus u domove, ponovo je počeo u ponedjeljak zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Vladin potez uslijedio je nakon što su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti nedavno završili svoj proces uvođenja najnovije vakcine protiv koronavirusa, ciljane da odgovara varijantama koje su u opticaju, a apoteke su je počele nuditi nekoliko dana kasnije.

Na web stranici CovidTests.Gov, svako domaćinstvo će moći naručiti četiri besplatna brza testa, prema Upravi za stratešku spremnost i odgovor (ASPR), dijelu HHS-a koji upravlja saveznim zalihama Covid testova.

Web stranica za besplatne testove kod kuće bila je prisutna od zime 2022. godine, kada je varijanta omikron povećala broj slučajeva širom zemlje.

U to vrijeme, predsjednik Joe Biden obećao je da će dati milijardu besplatnih brzih testova kako bi olakšao rastuću potražnju i preopterećenu proizvodnu industriju testova.

Vlada sada ponovo pokreće CovidTests.Gov, kako kažu - na vrijeme - za porast broja slučajeva ove zime.

"Želimo da budu u mogućnosti da koriste te testove tokom ove virusne sezone - jeseni, zime, sezone respiratornih virusa", rekao je sekretar za zdravstvo i ljudske usluge Xavier Becerra.

Hospitalizacije zbog koronavirusa nastavljaju da rastu u SAD-u, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Za sedmicu koja je završena devetog septembra, podaci su pokazali da su se hospitalizacije povećale za blizu osam posto; sa 19.068 na 20.538 sedmičnih hospitalizacija - procjena koja je vjerovatno manja, zbog manje dostupnih podataka bez vanredne situacije u javnom zdravstvu, piše ABC News.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()