Potvrđeno: Britanci brane stranim vladama da kupuju domaće novine

On je podvukao da strah od moguće reakcije Kremlja ne može biti odlučujući faktor u evropskoj odluci.

13.03.2024. 20:38
  • Podijeli:
novine foto Pixabay-642547dcd697a.webp Foto: Pixabay

Stranim vladama biće zabranjeno da posjeduju britanske novine i časopise, potvrdio je ministar za medije Stiven Parkinson.

Izjava je uslijedila povodom zabrinutosti da bi Ujedinjeni Arapski Emirati mogli potencijalno da preuzmu "Dejli telegrafa", prenijela je agencija PA medija.

Suočena sa pritiskom i prijetnjom da doživi poraz u Domu lordova, Vlada je saopštila da će predložiti amandman na Zakon o digitalnim tržištima, konkurenciji i potrošačima koji bi blokirao takve poslove.

Ranije je predloženo da "Dejli telegraf" i "Spektejtor" preuzme investicioni fond u vlasništvu šeika Mansura bin Zajeda Al Nahjana, potpredsjednika UAE i vlasnika fudbalskog kluba "Mančester siti".

"Vlada je posvećena tome da u trećem čitanju iznese eminentni prijedlog zakona kojim se sprečava vlasništvo stranih država nad novinama", rekao je Parkinson u obraćanju Domu lordova.

On je dodao da će Vlada "izmijeniti režim spajanja medija" da bi se isključilo" vlasništvo, uticaj ili kontrola od drugih država".

Zabrana bi mogla da se primijeni na preuzimanje "Telegrafa" ako zakon bude brzo usvojen, sugerisao je Parkinson.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()