Potonule dionice Mete

Dow Jones oslabio je 0.98 posto, na 38.085 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.46 posto

26.04.2024. 07:42
  • Podijeli:
kompanija meta, berza, akcije - shutterstock-662a52b7bb635.webp Foto: Shutterstock

Na Wall Streetu su danas berzni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američka ekonomija poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla. Dow Jones oslabio je 0.98 posto, na 38.085 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.46 posto, na 5.048 bodova, a Nasdaq indeks 0.64 posto, na 15.611 bodova.

Jučer je objavljeno da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao 1.6 posto godišnje, znatno ispod očekivanja analitičara i najsporije u gotovo dvije godine. S druge strane, inflacija je u proteklom tromjesečju dosegnula 3.4 posto godišnje, dok je u prethodnom kvartalu iznosila 1.8 posto.

To je razočaralo ulagače jer se otvara pitanje hoće li američka centralna banka uopće u ovoj godini početi smanjivati kamatne stope. Još nedavno očekivalo se da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od juna, no postaje sve jasnije da centralna banka zbog povišene inflacije neće žuriti sa smanjenjem kamata.

Najveći je gubitnik jučer bio tehnološki sektor jer je cijena dionice Meta Platformsa, krovne kompanije Facebooka, potonula gotovo 11 posto, nakon objave kvartalnih poslovnih rezultata i procjena o daljnjem poslovanju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()