Portoriko bi mogao postati 51. američka savezna država

Komitet Zastupničkog doma odobrio je u srijedu Zakon o statusu Portorika, otvarajući put glasanju u Zastupničkom domu

15.12.2022. 11:38
  • Podijeli:
američka zastava pixabay-1666803968805.webp Foto: Pixabay

Portorikanci su na korak do referendumu o tome treba li otok postati američka savezna država, nezavisna država ili imati drugu vrstu vlade nakon što Zastupnički dom Kongresa SAD-a danas bude glasao o prijedlogu zakona koji će riješiti ovo pitanje.

Komitet Zastupničkog doma odobrio je u srijedu Zakon o statusu Portorika, otvarajući put glasanju u Zastupničkom domu.

Zakon postavlja uslove plebiscita kao i tri potencijalna samoupravna statusa; nezavisnost, punu državnost SAD-a ili suverenitet sa slobodnim udruživanjem sa Sjedinjenim Državama.

Takav sistem je na snazi ​​u Mikroneziji, Palauu i Maršalovim otocima.

Portoriko, koji ima oko 3.3 miliona stanovnika i visoku stopu siromaštva, postao je teritorij SAD-a 1898. godine. Aktivisti su se desetljećima zalagali za veće samoodređenje, uključujući državnost. Održano je šest referenduma na tu temu od 1960-ih, ali oni nisu bili obavezujući. Samo Kongres može dodijeliti državnost.

"Nakon 124 godine kolonijalizma, Portorikanci zaslužuju pošten, transparentan i demokratski proces za konačno rješavanje pitanja statusa", rekla je na Twitteru zastupnica Nydia Velazquez, demokratska zastupnica.

Građani karipskog otoka su Amerikanci, ali nemaju pravo glasa u Kongresu, ne mogu glasati na predsjedničkim izborima, ne plaćaju savezni porez na dohodak zarađen na otoku i nemaju jednake uslove za neke savezne programe kao ostali građani SAD-a.

Ako prijedlog zakona prođe u Zastupničkom domu, trebat će mu 60 glasova u Senatu i potpis demokratskog predsjednika Joea Bidena da postane zakon. Zakon ima podršku zastupnika obje stranke i dužnosnika Portorika.

Vrijeme ističe jer zastupnici imaju pun dnevni red prije godišnjeg odmora krajem sljedeće sedmice. Novi Kongres s Domom pod kontrolom republikanaca položit će zakletvu 3. januara, kada bi ovaj ali i svaki drugi zakonodavni proces morao započeti ispočetka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()