Poljska nije spremna za uvođenje eura uprkos proevropskoj vladi na čelu

Zadržavaju svoju valutu

02.05.2024. 12:17
  • Podijeli:
evri euro evrozona profimedia-6626632c7bb2c.webp Foto: Profimedia

Ministar finansija Poljske Andrzej Domański rekao je u ponedjeljak, 29. aprila, da ova zemlja neće ući u eurozonu, barem ne u ovom trenutku.

Bez obzira na izrazito proevropsku vladu koju predvodi premijer Donald Tusk, Domański smatra kako još nije vrijeme da ova zemlja uđe u grupu država koje koriste euro kao svoju valutu.

U Poljskoj se od 1995. godine koristi ova forma valute zloty, koja je zbog hiperinflacije nakon pada komunizma zamijenila staru verziju s istim imenom.

Poljska je 2004. godine ušla u Evropsku uniju, a jedan od uvjeta za svaku zemlje je eventualni ulazak u eurozonu. Ipak, pravila EU su poprilično nejasna - ne govori se ni o jednom specifičnom datumu ili vremenskom okviru u kojem članice ove organizacije moraju uvesti euro kao svoju valutu.

Kada su Donald Tusk i Građanska koalicija preuzeli vlast u oktobru 2023. godine, očekivao se snažan okret ka više EU integracija za Poljsku, među kojima se našla i promjena valute u euro.

Ipak, građani ove države će za to morati sačekati. U svakom slučaju, da bi ova zemlja ušla u eurozonu, mora se promijeniti i ustav, imajući u vidu da član 227 ovog dokumenta kaže kako sve stvari vezane za valutu i monetarnu politiku vodi Centralna banka Poljske.

Domański je još naveo kako smatra da je zloty spasio Poljsku od veće recesije tokom globalne ekonomske krize 2008. i 2009. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()