Poljska izdvaja 4 posto BDP-a za odbranu. Traži od NATO-a da postavi nova pravila

NATO je prije gotovo dva desetljeća odredio cilj izdvajanja za odbranu od dva posto BDP-a, ali to nije obaveza nego smjernica

11.03.2024. 14:23
  • Podijeli:
poljska lovac profimedia-65a2792f0b8da.webp Foto: Profimedia

Poljski predsjednik Andrzej Duda predložit će tokom posjete Sjedinjenim Državama da članice NATO-a izdvajaju 3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu, rekao je danas. 

Ruska invazija na Ukrajinu 2022. učinila je odbranu glavnim prioritetom za članice istočnog krila NATO-a, a Poljska ove godine izdvaja oko 4 posto BDP-a za jačanje svojih oružanih snaga.

"Želim predložiti da države NATO-a zajedno odluče da će uvjet saveza biti izdvajanje ne 2 posto, nego 3 posto BDP-a na odbranu, te da će to biti granica ispod koje se apsolutno ne preporučuje ići", rekao je Duda na sastanku poljskog vijeća za nacionalnu sigurnost.

Rekao je da odgovor NATO-a Rusiji nakon izbijanja rata u Ukrajini mora biti "jasan i hrabar". Duda i poljski premijer Donald Tusk posjetit će sutra Bijelu kuću u Washingtonu povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Poljske u NATO.

NATO je prije gotovo dva desetljeća odredio cilj izdvajanja za odbranu od dva posto BDP-a, ali to nije obaveza nego smjernica.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()